博客巡行 - 專題新聞

大編輯室

7、8、90代,除了悶事,甚麼都想八卦、想分享,都有點興趣。血液溫度高於辦公室conference room,不喜歡開無謂會。神經線一旦被挑動會帶定防曬去遊行,無事寧可不出門,一出門就想飛到好遠。是識少少字、愛型貪靚的間歇性宅族。

  • Home
    Home This is where you can find all the blog posts throughout the site.
  • Categories
    Categories Displays a list of categories from this blog.
  • Tags
    Tags Displays a list of tags that has been used in the blog.
  • Bloggers
    Bloggers Search for your favorite blogger from this site.
  • Team Blogs
    Team Blogs Find your favorite team blogs here.
  • Login

勇士柔情

第 1 頁,總共 3 頁

成個暑假都無打過風,10月先來第一次。還要撞正星期六、日,有8號風威力卻無8號風實名,天台文明「恰」周末都要營營伇伇的上班朋友。打風不成3日雨,秋天先黎落雨,一家四口,面對潮濕天的日子越來越多,家居一年365日都有煩足24小時的事。

阿妹早兩日就大叫:「媽咪呀!我上年喺瑞士買個對羊仔皮靴去咗邊度呀?我要著呀!」
作為「人肉家居電腦」的媽媽快速指點迷津,正自為自己的記憶力高超暗喜。
阿妹又如「皇帝妹」陳凱琳般大叫:「哎呀媽!我對鞋咗發霉,點算好呀?」

畢竟同樣活在心急家庭,妹將媽暗喜指數打沉,媽咪一下子就沉不注氣:「唔只你對鞋呀,我同你老豆間房個天花板早兩日落雨,已經滲咗d霉出黎啦,訓覺個陣見到黑媽媽(明明訓覺就應該黑媽媽),好難頂,搵日你老豆放假,要搵佢幫手抹下!」眼光射去晚上才上班、正在看電視的老爸身上。
老爸有點先天或後天因素地借了「聾耳陳」隻耳,進入「左耳入右耳出」做人最聰明的境界。
「等好天d,仲要洗埋冷氣機個隔塵網添呀,我呢排成日打噴嚏,都唔知係咪個死人冷氣機累事!」眼光繼續射住老爸。

小編未有處理家居事務的處境,也未有能力解決這種既是家居問題又帶點阿爸阿媽長期私人恩怨的困境,但公司勝在有不同類型的試用品,新出化裝品、靚衫、食物…同事都一一分享,「左耳入右耳出」做不到,唯有出黎解話。



Comments

大編輯 Profile

7、8、90代,除了悶事,甚麼都想八卦、想分享,都有點興趣。血液溫度高於辦公室conference room,不喜歡開無謂會。神經線一旦被挑動會帶定防曬去遊行,無事寧可不出門,一出門就想飛到好遠。是識少少字、愛型貪靚的間歇性宅族。

人氣之最

流行當道

香港十大

路訊電視